Enkeltmandsvirksomhed

Enkeltmandsvirksomhed eller personligt ejet mindre virksomhed (PMV)

Enkeltmandsvirksomhed: Sådan opretter du din egen virksomhed

En enkeltmandsvirksomhed – også kendt som en personligt ejet virksomhed – er en virksomhedsform med kun én ejer. Det er den mest almindelige virksomhedsform i Danmark, særligt grundet den ukomplicerede registrering.

Går du med tanken om at starte selvstændigt? Måske enkeltmandsvirksomheden er den rette mulighed for dig – ring til Advokatgruppen på 70 10 13 30, for en gratis indledende samtale med vores selvskabsretlige team.

Vil du vide mere om enkeltmandsvirksomheder, kan du på denne side finde svar på spørgsmål som:

  • Hvad kendetegner en enkeltmandsvirksomhed?
  • Hvilke krav er der til en enkeltmandsvirksomhed?
  • Hvilke fordele og ulemper har enkeltmandsvirksomheder?
  • Hvad er de skattemæssige forhold?

Hvad kendetegner en enkeltmandsvirksomhed?

En enkeltmandsvirksomhed er en virksomhedsform, hvor kun én person ejer virksomheden og personligt hæfter for dens forpligtelser. Denne virksomhedsform er populær blandt iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende på grund af dens enkelhed og fleksibilitet.

Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed har du fuld kontrol over din virksomheds drift og økonomi, og der er ingen krav til kapital. Det er også værd at bemærke, at registreringen er gratis og kan udføres på Erhvervsstyrelsens hjemmeside. Dog kan du kun eje én enkeltmandsvirksomhed ad gangen.

En udfordring ligger dog i, hvis virksomheden går konkurs eller pådrager sig gæld, da ejeren hæfter personligt for virksomhedens forpligtelser. Det betyder, at din personlige formue vil blive påvirket negativt, hvis virksomheden kommer i økonomiske vanskeligheder.

I modsætning til kapitalselskaber og interessentskaber, er enkeltmandsvirksomheder ikke forpligtet til at indsende en årsrapport til Erhvervsstyrelsen, men skal i stedet indsende et oplysningsskema til SKAT.

Det er dog vigtigt at bemærke, at en enkeltmandsvirksomhed kan omdannes til en anden virksomhedsform, såsom et anpartsselskab (ApS), senere hen, hvis det ønskes at udvide eller ændre virksomhedens struktur og formål.

Hvilke krav er der til en enkeltmandsvirksomhed?

For at oprette en enkeltmandsvirksomhed, skal den registreres hos erhvervsstyrelsen. Registreringen af denne virksomhedsform er gratis, dog med nogle få krav til administration og indberetning:

  1. Enkeltmandsvirksomheden må kun have én ejer.
  2. Ejeren hæfter personligt og med egen formue.
  3. Mindst én af disse punkter, skal registreres:
    • Arbejdsgiver
    • Moms (hvis omsætning over 50.000 kr.)
    • Lønsumsafgift (når afgiftsgrundlaget er over 80.000 kr.)
    • Import fra lande udenfor EU
    • Eksport fra lande udenfor EU

Enkeltmandsvirksomheden har ingen krav til start- eller selskabskapital.

Registrering af enkeltmandsvirksomheden

Her finder du en ’trin for trin’ guide til at oprette din enkeltmandsvirksomhed:

  1. Åbn blanketten “Start virksomhed” på dk
  2. Login med MitID
  3. Vælg virksomhedstype: enkeltmandsvirksomhed
  4. Udfyld følgende informationer:
    • Dit navn
    • Din adresse
    • Om du skal momsregistreres eller lønsumsregistreres
    • Din branchekode

Du har nu oprettet din egen virksomhed. Herefter vil du modtage et CVR-nummer, som bekræfter din registrering i Erhvervsstyrelsens systemer.

Hvis du er ledig og modtager offentlig forsørgelse, eller modtager du kontanthjælp fra kommunen, må du ikke registrere enkeltmandsvirksomhed. Dette kan resultere i, at du mister din offentlige understøttelse.

Hvilke fordele og ulemper har enkeltmandsvirksomheder?

Fordele:

En enkeltmandsvirksomhed giver ejeren fuld kontrol over virksomhedens beslutninger og økonomiske aktiviteter.

Det er nemt og hurtigt at oprette en enkeltmandsvirksomhed – du skal bare registrere den hos Erhvervsstyrelsen og få tildelt et CVR-nummer. Senere kan du omdanne virksomheden til en anden type virksomhed, hvis du ønsker at udvide eller ændre dens formål.

En fordel ved at omdanne til en anden virksomhedsform som ApS, er, at du som ejer reducerer din personlige økonomiske risiko, da du kun hæfter for den investerede kapital. Desuden kan en omdannelse gøre det nemmere for dig at tiltrække kapital eller investorer, da ApS-selskabsformen ofte anses for mere troværdig og pålidelig i forretningsverdenen.

Ulemper:

Enkeltmandsvirksomheder er ikke perfekte, og der er nogle ulemper, som skal tages i betragtning.

En ulempe er, at du som ejer personligt hæfter for virksomhedens forpligtelser, hvilket betyder, at din formue kan være på spil, hvis virksomheden løber ind i problemer. Derudover beskattes virksomheden som personlig indkomst, og du skal betale AM-bidrag af overskuddet.

En anden ulempe ved enkeltmandsvirksomheder er, at det kan være vanskeligt at skaffe finansiering og tiltrække investorer til større projekter. Kapitalselskaber og interessentskaber kan have en fordel på dette område, da deres mere formelle struktur og professionelle image kan give dem en større troværdighed.

Selv med disse ulemper kan enkeltmandsvirksomheder stadig være en attraktiv virksomhedsform for iværksættere og selvstændige. Den store frihed, personlige kontrol og fleksibilitet, som en enkeltmandsvirksomhed giver, kan være det perfekte match for mange, der ønsker at starte deres egen virksomhed.

Hvad er de skattemæssige forhold?

Der er flere muligheder for beskatning af din enkeltmandsvirksomhed, og det er op til dig at vælge den mest passende for din virksomhed. Hvis du ikke vælger en beskatningsform, vil din virksomhed automatisk blive beskattet efter personskattereglerne. Det er derfor vigtigt at undersøge dine muligheder og vælge den mest optimale løsning for din virksomhed.

Du kan vælge mellem disse beskatningsformer:

  • Personskattereglerne: Virksomhedens overskud bliver beskattet som personlig indkomst.
  • Virksomhedsordningen: Virksomhedens renteudgifter bliver beskattet som personlig indkomst, mens der blot betales 22% i skat af det overskud der opspares i virksomheden. Når du vælger at trække penge ud af virksomheden, skal der dog betales skat efter personskattereglerne (fratrukket de allerede betalte 22%).
  • Kapitalafkastningsordningen: Virksomheden beregner et kapitalafkast, som bliver beskattet som kapitalindkomst. Dette kan (ligesom ved virksomhedsordningen) være en måde at betale mindre i AM-bidrag og topskat.

Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed har du ikke krav om at indsende en årsrapport til Erhvervsstyrelsen. Det er dog nødvendigt, at du indsender dit skatteregnskab til Skattestyrelsen og overholder kravene til bogføring efter bogføringsloven.

Det er vigtigt at sikre, at alle økonomiske transaktioner dokumenteres korrekt og pålideligt for at undgå eventuelle problemer med Skattestyrelsen. Det kan også være en god idé at have en revisor eller en bogholder til at hjælpe med at opretholde korrekt bogføring og overholdelse af skattekrav.

Få juridisk vejledning til oprettelsen af din enkeltmandsvirksomhed

Det er vigtigt at undersøge og sætte sig ind i alle de juridiske krav og regler, der gælder for en enkeltmandsvirksomhed, før man starter sin virksomhed. Det kan være en god idé at søge professionel rådgivning fra en revisor eller en advokat, som kan hjælpe med at sikre, at virksomheden overholder alle krav og regler.

Hos Advokatgruppen har vi mange års erfaring med virksomhedsopstart, og kan hjælpe dig gennem hele processen. Siden 1987 har vores selskabsretlige afdeling hjulpet virksomhedsejer med kompetent rådgivning om bl.a. opstart, omdannelse eller lukning af virksomheder.

Du er velkommen til at tage kontakt til os på 70 10 13 30, for en gratis, uforpligtende samtale. Du kan også udfylde vores kontaktformular – så ringer vi til dig!

Gratis opkald
Få advokathjælp til din sag
Ja tak!