Overvejer du at sælge dine nuværende produkter på et nyt marked? Så kan din virksomhed med fordel overveje en handelsagent eller en anden form for mellemmand til din salgskanal. Hvis din virksomhed er et mindre foretagende, så kan det ligeledes være til jeres fordel at have en agentaftale. Det kan nemlig være yderst ressourcekrævende at skabe vækst i sin virksomhed ved markedsudvikling. Det skyldes, at denne vækstform ofte stiller store krav til virksomhedens interne ressourcer, og derfor kan det være en god ide at indgå i en aftale med en lokal handelsagent eller en mellemmand. Disse personer har ofte allerede et solidt kendskab til det ønskede marked samt markedets kunder.
Hvad er en handelsagent?
En handelsagent er en person, som vil handle i en agenturgivers navn – agenturgiveren kan være dig. Hertil vil handelsagenten også handle for din regning, hvis du er agenturgiveren i agentforholdet. Du kan finde mere information om en handelsagent i den grønne boks til venstre og i handelsagentsloven.
Hvad er mellemmænd?
Der findes flere forskellige former for mellemmænd ved siden af den klassiske handelsagent. Eksempelvis kan du møde en kommissionær i et kommissionsforhold eller en forhandler, som vil handle for sit eget navn og for sin egen regning. Du kan finde mere information om mellemmænd i boksen til venstre.
Hvad er en agenturgiver?
I en agentaftale er der to parter – en agent og en agenturgiver. Agenturgiveren er den person, som ønsker en handelsagent. Eksempelvis kan det være en produktionsvirksomhed eller en anden virksomhed, som ønsker hjælp til at sælge deres produkter. Hvis du vil vide mere om agenturgiveren, så kan du finde mere information om emnet i den grønne boks til venstre.
Fordele og ulemper ved at anvende en agentaftale
Når du anvender en handelsagent, så kan der både være fordele og ulemper i sådanne aftaler.
Fordelene ved en agentaftale kan eksempelvis være, at det typisk er en hurtig samt billig måde at komme ind på det ønskede marked. Der er dog også ulemper forbundet med sådanne aftaler, f.eks. bliver salgsomkostninger variable. Det skyldes, at der i agentaftaler udbetales provision til agenten, når vedkommende har fuldført et salg.
Udover de to nævnte forhold bør du ligeledes være opmærksom på, at reglerne for et agentforhold er underlagt de danske regler, som er i harmonisering med EU’s regler. Men der kan være forskellige nuancer af EU’s regler i andre medlemslande, og derfor kan en agentaftale tolkes anderledes i udlandet. Det er derfor en god ide at få din agentaftale gennemgået af en advokat.
Rådgivning af dygtige advokater
Hos Advokatgruppen har vi et stort team af dygtige advokater, som står klar til at hjælpe dig med en gennemgang af din handelsagentaftale. Vi kan sikre jer, at der ikke er uklarheder eller andet, som kan give unødvendige stridigheder i jeres agentforhold. Du kan finde os på et af vores tre kontorer i Horsens, Fredericia og Århus. Selvom vi er placeret i Østjylland, så rådgiver vi i hele Danmark. Du er altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende og gratis samtale.
