Første fængselsstraf for skjult abonnement

Skjult reklame har været, og er stadig, et fokuspunkt for Forbrugerombudsmanden, som ligeledes har haft skærpet fokus på abonnementsfælder. Siden 2016 har Forbrugerombudsmanden politianmeldt en række sager om skjult abonnement som bedrageri, og nu er den første fængselsstraf givet. Den 19. februar 2021 har Østre Landsret givet den første fængselsstraf for skjult abonnement.

Hvad er abonnementsfælder?

Abonnementsfælder eller skjulte abonnementer kan eksempelvis være gode tilbud på nettet, som forbrugere kan få ved at betale et lille beløb (ofte er mellem 1-100 kroner). Kommunikation om denne binding i form af abonnementer fremgår ofte enten meget småt eller slet ikke. Det betyder altså, at forbrugeren derfor ofte vil betale for både varen og et bindende abonnement. Derefter vil forbrugernes betalingskortsoplysninger blive “misbrugt”, da der månedligt bliver trukket et mindre beløb for det skjulte abonnement.

Direktør får ubetinget fængsel for bedrageri

Østre Landsret idømte en direktør to år og tre måneders ubetinget fængsel for bedrageri. Ubetinget fængsel betyder, at direktøren skal afsone straffen uanset hvad, hvorimod man ved en betinget straf kun skal afsone straffen, hvis man på ny begår en lignende strafbar handling. Det er dog første gang, at direktøren bliver idømt fængsel for skjult abonnement.

Sagen havde allerede været i byretten i Roskilde, men direktøren valgte at anke dommen til landsretten. I Østre Landsrets strafudmåling lagde de bl.a. vægt på, at

  • 8.000 forbrugere havde lidt et tab efter tilmeldelsen til det skjulte abonnement,
  • der blev bedraget for 3,7 millioner kr.,
  • bedrageriet forløb over en periode på syv måneder, og
  • kriminaliteten havde et organiseret og professionelt præg.

Direktøren og selskabet blev politianmeldt af Forbrugerombudsmanden i 2016, hvor anmeldelsen skete på baggrund af straffelovens § 279 om bedrageri, idet sagen havde en vis grovhed.

Rådgivning af advokater med speciale i markedsføringsret

Hos Advokatgruppen har vi et dygtigt team af specialister, som kan hjælpe dig med din markedsføring. En af vores advokater Dan Rahimian, hjælper både store og små selskaber, når deres markedsføring skal leve op til reglerne. Du kan kontakte os i dag til en uforpligtende og gratis samtale.

Dan Dahl Rahimian esportsadvokaten esport
Gratis opkald
Få advokathjælp til din sag
Ja tak!