Micro-influencers: Har I husket forbuddet mod skjult reklame?
Micro-influencers er stærkt voksende i popularitet, og det skyldes ganske simpelt, at det ikke er alle brands, som har råd til at danne et partnerskab med de store og veletableret influencers. Det skyldes desuden, at mange ser microinfluencers som mere troværdige, fordi de ofte opfattes som ”almindelige mennesker”, der er relaterbare og troværdige.
Hvad er en micro-influencer?
En micro-influencer er i bund og grund det samme som en influencer. Forskellen på de to typer af influencere er dog, at micro-influencer ikke har det samme, store antal følgere som en influencer ofte har. En mico-influencer har evnen til at formidle sit liv på sociale medier med både op og nedture, hverdagssituationer, mens de ofte ikke bliver betalt for de omtaler de laver på deres profil. Micor-influencere har derfor ofte et stort engagement med deres følgere og deres følgere kvitterer til gengæld med deres tillid til vedkommende og evt. de(n) virksomhed/produkter, der bliver omtalt på profilen. Hvis du ønsker en meget effektiv markedsføring, bør du kraftigt overveje micro-influencer marketing.
Forbuddet mod skjult reklame
Den nye markedsføringslov trådte i kraft 1. juli 2017, og selvom den ikke indeholder markante ændringer, er der stadigvæk sket en væsentlig ændring, når man kigger den igennem i dybden.
Særligt har forbuddet mod skjult reklame fået en ny gennemslagskraft. Forbuddet fremgår klart og tydeligt af markedsføringslovens § 6 stk. 4, hvor der står skrevet, at ”en erhvervsdrivende skal klart oplyse den kommercielle hensigt med enhver form for handelspraksis, herunder reklame”. Her er der altså meget lidt at være i tvivl om- skjult reklame er forbudt! Har du modtaget en gave eller er du på anden vis blevet honoreret for dit opslag/omtale, skal du derfor markere opslaget som reklame. Ligeledes er der tale om reklame, hvis du eksponerer et firma og uopfordret modtager vareprøver, da lovens forbud gælder, når en virksomhed har en ”kommerciel hensigt” bag sin adfærd.
Hvordan opfylder jeg oplysningskravet?
Når du markerer et opslag som reklame, en gave, et samarbejde mm. er det vigtigt, at du markerer det klart og tydeligt. Din målgruppe skal altså straks kunne se, at der er tale om en reklame. Derfor må du eksempelvis ikke placere ordet ”reklame” i den samme farvenuance som billedets baggrund har, og derved gøre ordet usynlig for dine følgere. På denne måde markere du ikke tydeligt, at der er tale om en reklame, og du opfylder dermed ikke oplysningskravet. På samme måde er det heller ikke tilstrækkeligt at markere reklame ved at skrive #reklame eller #ad (Hashtag).
Er dine følgere under 18 år?
Hvis du, som micro-influencer, har følgere under 18 år, skal du være opmærksom på, at oplysningskravet er meget strengere. Du skal nemlig gøre det ekstra tydeligt, at der er tale om markedsføring af et produkt ved børn og unge. Du kan f.eks. bruge disse vendinger, når dine følgere er under 18 år:
- Reklame for [indsæt virksomhedens navn]
- Denne video/artikel/indlæg er betalt af [virksomhedens navn]
Det vil derfor ikke være tilstrækkeligt at markere et opslag, hvor målgruppen er under 18 år, med:
- Annonce
- Sponsoreret
- I samarbejde med [virksomhedens navn]
- Gave fra [indsæt virksomheden]
Med andre ord skal reklamemarkeringen kunne forstås af alle i din målgruppe.
Du kan læse mere om Forbrugerombudsmandens gode råd til influenter og skjult reklame her.
Hvordan straffes man, hvis man laver skjult reklame?
Hvis du overtræder forbuddet mod skjult reklame, kan du straffes med en bøde. Hertil kan du også blive politianmeldt af Forbrugerombudsmanden. Forbrugerombudsmanden kan også anmode anklagemyndigheden om at starte en straffesag ved at foretage en politianmeldelse.
Hvad har det af betydning for mig som micro-influencer?
Er du micro-influencer? Så er du også underlagt forbuddet mod skjult reklame. Derfor skal du, når du laver et opslag på et socialt medie, tydeligt vise, at du reklamerer for en virksomhed, et brand eller et produkt – også selvom du blot er en privat person. Loven gælder for alle, og du bør være særlig opmærksom på at overholde denne lov. Forbrugerombudsmanden har nemlig skjult reklame på sociale medier som et af sine fokusområder.
Vil du vide mere, eller har du brug for hjælp?
Hos Advokatgruppen har vi stor erfaring i at navigere nye og erfarne erhvervsdrivende sikkert gennem deres markedsføring. Vi er altid opdateret på loven og de nye retningslinjer fra Forbrugerombudsmanden, så vi kan hjælpe dig bedst. Ønsker du vores hjælp? Så kontakt os i dag til en uforpligtende og gratis samtale.
