”Parkering” af pengegaver hos familiemedlemmer er nu muligt

En ny afgørelse fra Landsskatteretten viser, at det nu er tilladt at lade et familiemedlem deponere en pengegave midlertidigt. Hvis du ønsker at gøre dette, er det dog vigtigt, at du har dokumentationen i orden.

Familiegaver og skat i Danmark

Som borger i Danmark er du indkomstskattepligtig, og derfor er du som gavemodtager forpligtet til at betale skat af gavens handelsværd, som overstiger grænsen for skattefrie gaver. Denne grænse er i dag 68.700 kr.

Sag om pengegaver afgjort i Landsskatteretten

Tilbage i december 2014 begyndte en sag i Landsskatteretten, hvor en ældre kvinde delte monetære goder ud til sine to børn, fire børnebørn og fire oldebørn. Kvinden valgte at give sine i alt 10 efterkommere 59.800 kr. hver, som var det maksimale afgiftsfrie beløb i 2014.

I januar 2015 valgte kvinden igen at dele ud af sin formue, og igen blev der delt pengegaver ud til de 10 efterkommere. Beløbet var denne gang på 60.700 kr., som var den nye maksimale grænse for afgiftsfrie beløb. Pengene blev dog kun overført til kvindes to børn og ikke videre til børnebørn og oldebørn, men af overførelserne fremgik det, at der var tale om gaver til hver af de 10 efterkommere. Der blev dog udarbejdet et gældsbrev mellem de voksne efterkommere og børnebørnene samt oldebørnene, så pengene blev lånt ud til hhv. børnenes mor og mormor. Gældsbrevet blev dog indfriet i 2016 eftersom, at oldebørnene var under 18 år, og derfor skulle Statsforvaltningen godkende dette.

Skattemyndigheden var dog af den overbevisning, at der skulle betales arveafgift af de beløb, som oversteg grænsen for afgiftsfrie gaver. Kvindens ene barn valgte at klage over denne afgørelse, og Landsskatteretten var uenig med skattemyndigheden og gav medhold i klagen. Landsskatteretten mente, at der ikke var tvivl om, at pengene skulle gå til den ældre kvindes 10 efterkommere, når man læste posteringsteksten og dokumenterne i sagen. Det ene barn skulle derfor ikke betale nogen afgift. Det anden barn skulle derimod. Personen valgte at vente med at klage over afgørelsen, til Landsskatteretten havde afgjort det første barns klage. Da afgørelsen faldt, var det andet barns krav dog forældet.

Rådgivning af Advokatgruppens eksperter

Hos Advokatgruppen har vi et professionelt team af advokater, som står klar til at rådgive dig om dine skatteforhold. Vi kommunikerer ret ligetil, og det har vi gjort, siden 1987. Kontakt os i dag til en uforpligtende og gratis samtale.

skilsmisseadvokat mediator advokathjælp aarhus horsens fredericia forældremyndighed advokat
Gratis opkald
Få advokathjælp til din sag
Ja tak!