“En reklame skal fremstå således, at den klart vil blive opfattet som en reklame uanset dens form og uanset, i hvilket medium den bringes.”
Sådan skrev Forbrugerombudsmanden i sin vejledning fra juli 2006, der skulle hjælpe virksomheder, reklamebureauer, mv. med at finde hoved og hale i den danske markedsføringslovgivning. Allerede i 2006 var internettet et afgørende element i virksomhedernes markedsføringsstrategi, og det er kun er blevet mere afgørende siden.
Reklamer på internettet skal, som i andre medier, kunne identificeres som reklamer, og det skal fremgå hvem afsenderen af reklamen er. I dag er det vidt udbredt, at kendte mennesker og mere eller mindre professionelle bloggere, youtubere eller lignende fremviser eller omtaler et produkt på den ene eller den anden måde. Hvorvidt omtalen af produktet kategoriseres som en reklame afhænger af situationen. Det er mindre vigtigt hvem der står for eksponeringen; kendt eller ukendt, blogger eller “privatperson”, og det er heller ikke altid afgørende om der er blevet betalt for produktet.
Hovedreglen er, at hvis det er aftalt med virksomheden at produktet skal benyttes, eksponeres eller omtales på en bestemt måde, så er der tale om en reklame. Og er der tale om en reklame, så skal det fremgå, at der er tale om en sådan. Et eksempel kunne være:
En blogger, der ofte beretter om sine erfaringer med elektronik til hjemmet, kontaktes af en virksomhed, der sælger højtalere. Virksomheden tilbyder bloggeren at modtage et eksemplar af højtaleren, uden beregning. Til gengæld skal bloggeren i et særskilt opslag dele sine oplevelser med virksomhedens højtaler. Der stilles ikke specifikt et krav, fra virksomhedens side, om at opslaget skal indeholde “en femstjernet anmeldelse” eller noget tilsvarende.
Er der tale om en reklame? – Ja, det er der højst sandsynligt. Uagtet at der ikke indgås aftale om omtale af en bestemt karakter, så vil bloggerens opslag, højst sandsynligt, få det der kaldes en “reklameeffekt”, hvorfor det, for at overholde markedsføringslovgivningen, skal tilkendegives, for eksempel ved, at der øverst i blogopslaget skrives “Reklame” eller “Betalt indlæg”.
Det afgørende er således, hvorvidt der bag omtalen ligger en aftale. Er du i tvivl om hvorvidt din virksomheds markedsføringsstrategi er i overensstemmelse med loven, så bør du kontakte en professionel advokat med forstand på markedsføringsret.
