Højere afgift kan koste danske virksomheder mange penge, hvis man venter for længe
Normalt er et generationsskifte noget, der planlægges i god tid og – i nogle tilfælde – kan strække sig over flere år.
Det kan der være mange gode grunde til. Ikke bare økonomiske, fordi næste generation skal skaffe pengene til at overtage virksomheden, men også praktiske, fordi en glidende overgang sikrer, at ældste generations viden, kontakter og erfaringer i ro og mag kan videregives til yngste generation.
Så langt, så godt, og mange familieejede danske virksomheder har de seneste par år indledt generationsskifte; ikke mindst fordi den forrige regering over en årrække nedsatte bo- og gaveafgiften på generationsskifte af erhvervsvirksomheder. I 2019 er afgiften 6 pct., og i 2020 skulle den være nede på 5 pct. En sats, der var noget mere tillokkende end de tidligere 15 pct. i afgift, og målsætningen var endda at fjerne afgiften helt inden 2025, om end dette ikke var politisk vedtaget.
Bo- og gaveafgiften er nok på vej op
Nu tyder noget imidlertid på, at vinden vender. Den nye regering har planer om at dreje afgiftsskruen den anden vej, så afgiften på et generationsskifte igen kommer op på 15 pct.
Det er endnu usikkert, hvornår det skal ske, for det politiske flertal og en klar aftale er endnu ikke på plads. Men hensigten og retningen er klar: Afgiften skal op.
Som familieejet virksomhed – og dem er der tusindvis af i Danmark – kan man ikke ændre på de politiske forudsætninger. Men man kan rebe sejlene i tide – og det kan der være god grund til.
Som nævnt er mange virksomheder i gang med et generationsskifte i disse år, naturligvis også fordi afgiftsnedsættelsen gjorde det lettere for næste generation at tage plads for bordenden. Men det kan være en god idé at sætte ekstra skub i processen, fordi det kan blive ekstra dyrt at vente. Og er virksomheden endnu ikke i gang – men havde planer om at begynde f.eks. næste år – vil det være klogt at gå ekstra hurtigt i gang.
Måske kan det ikke lade sig gøre at gennemføre et helt generationsskifte inden udgangen af året – og det skal her gentages, at ingen pt. ved, hvornår den bebudede afgiftsstigning reelt træder i kraft – men det er bedre at komme delvist i gang end at stå helt stille, hvis beslutningen allerede er taget.
Kan spare mange penge
Alt afhængig af virksomhedens værdi, som fastsat af SKAT, kan der nemlig være mange penge at spare for næste generation, der står på spring til at overtage dirigentstokken.
Regnestykket er enkelt: Er virksomheden sat til 100 mill. kr. i værdi, skal de yngste i familien i dag betale seks mill. kr. til staten for at få lov til at købe de ældste ud. Efter nytår – igen afhængig af hastigheden i lovarbejdet – kan den regning være steget til 15 mill. kr.
Det siger sig selv, at en næsten tredobling på prislappen kan have stor betydning for næste generations mulighed for finansiering af generationsskiftet. Der er ingen tvivl om, at nogle virksomheder vil opleve, at pengeinstitutternes begejstring kan kølnes betragteligt, jo højere prisen bliver.
Vores råd er derfor klart at sætte ekstra fart i processen; især hvis den principielle beslutning allerede er taget. Både næste generation og virksomheden som sådan vil få bedre vilkår ved et generationsskifte, inden de nye afgifter – måske – træder i kraft allerede fra det nye år.
Her får virksomheden brug for god ekstern rådgivning fra advokater. Et generationsskifte kan nemlig skrues sammen på flere måder, og samtidig er der en række regler, der skal overholdes.
Arveafgiften i spil
Der er nemlig også et andet aspekt, der kan komme i spil: Der rumles også med planer om at sætte boafgiften (arveafgiften) for formuer over tre mill. kr. op fra 15 pct. i dag til 30 pct.
Dette kan – som ved generationsskifte – ramme mange danske virksomhedsejere, og er i virkeligheden et ekstra incitament til at gennemføre et generationsskifte, mens den ældste generation endnu er i live. Ikke kun for at kunne hjælpe næste generation godt i gang, men også for at mindske afgifterne, når der skal arves.
Er du i tvivl om, hvordan din virksomhed bedst kan håndtere et generationsskifte, vil jeg som altid anbefale, at du kontakter din advokat. Den måde, en nabovirksomhed har gjort det på, er ikke nødvendigvis den måde, I skal gøre det på, for puslespillet kan lægges på mange måder. Men det vil nok være en god idé at nå så langt som muligt inden dronningens nytårstale om to en halv måned.
