Advokatforbehold

Inden du underskriver en købsaftale, skal du sikre dig, at der er et advokatforbehold indskrevet i købsaftalen

Hvad er advokatforbehold og hvorfor er det vigtigt?

Herunder kan du finde en oversigt over de emner, som denne side berører. Hvis du har spørgsmål, så er du meget velkommen til at ringe til os på 70 10 13 30.

  1. Få tryghed med et advokatforbehold
  2. Hvad er et advokatforbehold?
  3. Derfor er det en god idé med et advokatforbehold
  4. Fortrydelsesret og advokatforbehold – Hvad er forskellen
  5. Dette kigger advokaten på, inden handlen godkendes
  6. Sådan formulerer du et advokatforbehold
  7. Er det muligt at ændre et advokatforbehold, efter det er underskrevet?
  8. Er der nogen risiko forbundet med et advokatforbehold?

Få tryghed med et advokatforbehold

En bolighandel er en stor oplevelse for de fleste privatpersoner. Som både køber og sælger er bolighandlen nok den største økonomiske beslutning, du nogensinde kommer til at foretage dig. Der er et væld af usikkerheder, bestemmelser og spidsfindigheder, der er afgørende for, om du gør en god handel eller ej, og det er svært finde rundt i som glad amatør. Der findes heldigvis specialister, du kan få hjælp af, og med et advokatforbehold i købsaftalen, er du sikret mod de fleste faldgruber.

Hvad er et advokatforbehold?

Et advokatforbehold er sådan set ikke andet end en simpel, lille sætning i købsaftalen.

En lillebitte sætning, der kan vise sig at være en formue værd. Den lillebitte sætning giver dig nemlig mulighed for at trække dig fra handlen, hvis du falder over noget problematisk – eller får kolde fødder. Det går nogle gange rigtig stærkt, når købsaftalen bliver underskrevet, og det er ikke altid, at alle sten er blevet vendt og drejet inden købsaftalen underskrives. Derfor får du og din advokat nu et par dage til at gennemgå handlen helt ned i detaljen.

Der er typisk køber, der tager et advokatforbehold, men sælger kan også sagtens bruge forbeholdet med fordel. Et advokatforbehold er ikke standard i en købsaftale, selvom de fleste ender med at indeholde ét, så du skal huske at bede om at få det tilføjet.

Derfor er det en god idé med et advokatforbehold

Mens ejendomsmægleren i nogen grad er sælgers mand – og i høj grad mæglers, er der ikke mange, der varetager købers interesser. Derfor er en boligadvokat god at have i ringhjørnet, og derfor er det en god idé at lade en advokat kigge tingene igennem, inden pengene skifter hænder.

Der er virkelig mange ting og detaljer i en bolighandel, der kan betyde, at din ellers gode investering lige pludselig virker dårlig. Eksempelvis begrænsende servitutter eller potentiel forurening i jorden. Derfor er det rart at kunne fortryde handlen, hvis der er noget, der ikke er, som det bør være. Du får typisk en håndfuld dages betænkningstid, og din advokat behøver ikke komme med nogen nærmere begrundelse, hvis du ønsker at trække dig fra handlen.

Advokatforbehold

Fortrydelsesret og advokatforbehold – Hvad er forskellen

Den helt store forskel på fortrydelsesretten og dit advokatforbehold er, at det koster én procent af salgsprisen, hvis du benytter dig af fortrydelsesretten. Det vil sige, at det koster dig 35.000 kroner at trække dig fra en hushandel til 3,5 millioner. Bruger du dit advokatforbehold, koster det dig intet – udover advokatens salær, og denne service er typisk en del af en ganske almindelig hushandel, når du har en advokat på sagen. Hvilket du bør have.

Udover muligheden for at indsætte et advokatforbehold, kan man ligeledes indsætte et bankforbehold. Som navnet antyder, vedrører denne type af forbehold ikke den situation, hvor advokaten ikke vil godkende handlen. Det handler i stedet om den situation, hvor banken ikke vil godkende finansieringen af overdragelsen.

Bankforbeholdet sikrer dig derfor, at købsaftalen kun er bindende, hvis banken godkender finansieringen. Ligesom advokatforbeholdet, kan du, ved brug af bankforbeholdet, træde tilbage fra handlen uden at betale for at bruge din fortrydelsesret.

Det er dog altid en god idé at indsætte både et advokatforbehold og et bankforbehold, for at være på den sikre side. Banken vurderer nemlig alene finansieringen af boligen, og ikke om den er behæftet med eventuelle mangler.

Dette kigger advokaten på, inden handlen godkendes

Din boligadvokat begraver sig i alle dokumenter, der vedrører din handel. Der bliver kigget på tilstandsrapporter, servitutter, gamle dokumenter og ting med småt. Vores advokater sikrer, at tingene er i orden, og at der foreligger ordentlig dokumentation for dét, du bliver lovet i handlen. Vi sørger for, at købsaftalen er korrekt udført, og at ingen forsøger at løbe om hjørner med dig.

Du behøver ikke have en advokat, når du underskriver købsaftalen. Du skal bare huske advokatforbeholdet – så kan du altid hyre én efterfølgende.

Sådan formulerer du et advokatforbehold

Det er den part i købsaftalen som ønsker at anvende et advokatforbehold, der har ansvaret for at få det indsat det i aftalen og at få det formuleret korrekt. Nedenfor har vi givet et eksempel på, hvordan et advokatforbehold kan formuleres:

Købers underskrift på nærværende købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i sin helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest den _____ kl. XX:XX.

Denne formulering er et udtryk for et generelt formuleret advokatforbehold, som giver advokaten mulighed for at tage stilling til flere juridiske spørgsmål. Det kan dog være nødvendigt at formulere det anderledes i din bolighandel, og vi anbefaler derfor altid, at du retter henvendelse til en advokat ved udarbejdelsen af et sådant forbehold. Det er nemlig vigtigt, at advokatforbeholdet er formuleret klart og tydeligt, så begge parter ved, at formuleringen faktisk udgør et advokatforbehold.

Er det muligt at ændre et advokatforbehold, efter det er underskrevet?

Ja, det er muligt at ændre et advokatforbehold, efter at det er underskrevet. Advokatforbeholdet er en betingelse, der kan ændres eller fjernes i løbet af processen, hvis alle parter er enige om det. Det er vigtigt at huske, at advokatforbeholdet er en vigtig del af en kontrakt, der beskytter begge parter og sikrer, at alle juridiske spørgsmål er blevet overvejet og løst korrekt. Hvis der er behov for at ændre advokatforbeholdet, bør man altid søge juridisk rådgivning og sikre sig, at den nye aftale er skriftligt dokumenteret og underskrevet af alle parter.

Er der nogen risiko forbundet med et advokatforbehold?

Et advokatforbehold er en klausul, som ofte indgår i købsaftaler ved køb af fast ejendom eller virksomheder. Klausulen betyder, at købet er betinget af, at køberens advokat godkender alle papirerne forbundet med handlen.

Selvom et advokatforbehold kan virke som en god sikkerhed for køberen, er der en vis risiko forbundet med det. Hvis køberens advokat finder noget i papirerne, som ikke er tilfredsstillende, kan det betyde, at handlen falder til jorden.

På den anden side, kan man som køber risikere at betale et større engangsbeløb, hvis man ikke indsætter et advokatforbehold. Det skyldes, at du er nødsaget til at gøre brug af den lovfæstede fortrydelsesret i stedet. I den situation skal du betale 1 % af købesummen for at fortryde købet – også selvom ejendom viser sig at lide af en mangel, der først opdages efter kontakten er underskrevet. Og da de fleste ejendomme koster flere millioner kroner, vil selv 1 % af købesummen blive mange penge.

Kontakt

Har du nogle spørgsmål til din kommende bolighandel? Vores advokater har stor erfaring med bolighandler. Advokatgruppen har ydet juridisk bistand siden 1987 med en bred vifte af specialer. Vi kan derfor hjælpe dig i mål med din bolighandel – uanset om du er sælger eller køber. Ring til os på 70 10 13 30 allerede i dag. Første opkald er altid gratis.

Du kan også læse mere om advokatforbehold på vores hjemmeside Husadvokaten.com

Johan Johnsen advokat boligadvokat husadvokat huskøb boligrådgivning Århus
Gratis opkald
Få advokathjælp til din sag
Ja tak!