Herunder kan du finde en oversigt over de emner, som denne side berører. Hvis du har spørgsmål, så er du meget velkommen til at ringe til os på 70 10 13 30.
- Få hjælp til din tilstandsrapport
- Hvad er en tilstandsrapport?
- Før 1. oktober 2020
- Efter 1. oktober 2020
- Tilstandsrapportens betydning
- Dette skal du være opmærksom på som køber
- Dette skal du være opmærksom på som sælger
Få hjælp til din tilstandsrapport
For langt de fleste danskere er en bolighandel den suverænt største handel, de foretager sig. Det er svimlende summer for de fleste, og processen i bolighandel kan være både forvirrende og stressende for mange. Der er nemlig mange ubekendte faktorer, og det kan være svært at gennemskue, om huset er en god eller dårlig investering. Heldigvis kan en tilstandsrapport hjælpe dig i retning af en god og transparent hushandel.
Hvad er en tilstandsrapport?
Tilstandsrapporter bliver udført til huse, villalejligheder og sommerhuse. En tilstandsrapport er på mange måder husets varedeklaration, hvor en fagmand grundigt har gennemgået bygningen for eventuelle fejl og mangler. Oveni tilstandsrapporten bliver der lavet en elinstallationsrapport, der tager temperaturen på husets installationer. Anmærkninger, fejl og mangler noteres efter et karaktersystem.
Før 1. oktober 2020
Før 1. oktober 2020 så karaktersystemet således ud:
Karakter: | Betydning: |
---|---|
IB | betyder ingen bemærkninger |
K0 | dækker over kosmetiske skader |
K1 | dækker over mindre alvorlige skader, der ikke påvirker huset |
K2 | dækker over alvorlige skader, der medfører, at den skadede bygningsdel inden længe holder op med at virke |
K3 | er en kritisk skade, der også risikerer at skade andre dele af bygningen, hvis der ikke hurtigst muligt bliver rettet op på problemet |
UN | betyder undersøges nærmere, og det angår mistænkelige dele, der ikke umiddelbart har kunne undersøges af den byggesagkyndige |
Efter 1. oktober 2020
Efter 1. oktober 2020 har reglerne ændret sig for karaktersystemet. Herunder kan du se de nye betegnelser for brud, revner, råd og lignende, der kommer i rapporten. Som noget nyt bliver fejl og skader opdelt i farvekategorier.
Grå betyder mindre alvorlige skader.
Gul betyder, at skaderne skal udbedres på længere sigt.
Rød betyder, at skaderne skal udbedres straks.
Sort betyder, at skaderne bør undersøges nærmere.
Advarselsmarkeringen anvendes i en elinstallationsrapport (se herom nedenfor), hvor der er tale om ulovlige installationer.
Farveskalaen har ingen forbindelse til selve udbedringen af skader, og det er derfor vigtigt at du gennemgår tilsynsrapporten med en kompetent ekspert indenfor håndværk, som kan give en vurdering af omfanget af skaderne.
Det er frivilligt, om man vil få udarbejdet en tilstandsrapport, men det er meget lille fåtal af huse, der bliver solgt, uden tilstandsrapport. Det skyldes, at de færreste købere har lyst til at købe katten i sækken, og at de færreste sælgere vil tumle med potentielle erstatningskrav fra køberne efterfølgende. Det er nemlig ikke muligt at tegne en ejerskifteforsikring uden en tilstandsrapport, og uden en ejerskifteforsikring kan sælger ikke fraskrive sig ansvaret for fejl og mangler.
Sådan har en tilstandsrapport juridisk betydning i forhold til ansvar
Sælger har som regel det juridiske ansvar for skjulte fejl og mangler i huset – også dem, han ikke kender til. Sælgers ansvar rækker som udgangspunkt i 10 år, og det er potentielt store formuer et erstatningskrav kan løbe op i.
Det er med andre ord en træls situation for sælger at sidde i, og der er da også en vej ud af ansvaret. Hvis sælger kan fremvise tilstands- og elinstallationsrapport til køber og indhenter tilbud om ejerskifteforsikring samt tilbyder at betale halvdelen af prisen for den, må sælger ifølge Huseftersynsordningen lovligt fraskrive sig ansvaret. Det sker typisk i købsaftalen.
Selvom en tilstandsrapport ikke er lovpligtig, kan vi kun anbefale alle parter, at den bliver lavet. Både køber og sælger kan klage over tilstandsrapporten i op til fem år efter handlen.
Dette skal du være opmærksom på som køber
Som køber skal du vide, at en tilstandsrapport er mere end bare en gennemgang af husets tilstand. Det er også et juridisk dokument, der bruges til at fordele ansvar. Er fejlene nævnt i tilstandsrapporten, er de som udgangspunkt også dit ansvar – og skal derfor udbedres på din regning. Det gælder også skader, der er opstået som følgeskader på grund af noget, der er nævnt i tilstandsrapporten. Derfor er tilstandsrapporten også ofte et omdrejningspunkt, når der skal forhandles pris.
Du skal også vide, at K0-K3 skalaen ikke siger noget om prisen på at udbedre skaden. En K3’er behøver ikke at være dyr – medmindre du ikke udbedrer den. Det er en god idé at have solid rådgivning i ryggen, når du køber hus. Du er godt stillet, hvis du både får byggesagkyndig- og juridisk assistance, og vi kan hjælpe med det sidste.
Dette skal du være opmærksom på som sælger
Som sælger skal du vide, at en tilstandsrapport og efterfølgende ejerskifteforsikring ikke helt fritager dig fra ansvar, for der er enkelte ting, der er undtaget. Eksempelvis ting som forurening på grunden. Det kan være en god idé at gardere sig yderligere i købsaftalen, og det kan vi hjælpe med.
Derudover skal du vide, at en tilstandsrapport kun har en gyldighed på seks måneder. Herefter skal den fornys, og det er heldigvis ofte billigere at få den lavet anden gang.
Sådan kan vi hjælpe dig til en tryg bolighandel
Er du sælger, kan vi, som din boligadvokat, hjælpe dig med at blive dækket ordentligt ind med en solid købsaftale, så dit ansvar for huset faktisk ophører, når du flytter. Omvendt kan vi hjælpe dig som køber med at gennemgå rapporter, klausuler, servitutter og købsaftaler, så du ikke køber katten i sækken.
