Indtil d. 1. maj 2021 har det været sådan, at danske boligejere har opbygget en gæld til deres kommune uden nødvendigvis at være bevidste om det. Denne gæld skyldes, at en eventuel stigning i grundskylden automatisk er blevet indefrosset i de seneste år. Gælden har skullet betales ved salg af boligen. Den nye ordning, der trådte i kraft d. 1. maj 2021, betyder for boligejere, at det nu er muligt at betale den indefrosne grundskyld allerede nu, i stedet for at vente til et eventuelt salg. I praksis foregår det ved, at du som boligejer framelder dig ordningen med indefrysningen på borger.dk.
Bør du som boligejer betale gælden allerede nu, eller bør du vente? Frem til udgangen af 2023 er gælden rentefri. Fra 2024 kommer der altså en rente på gælden. Forrentningen fra 2024 bliver pålagt hele den indefrosne grundskyld, og altså ikke kun den grundskyld, som er blevet indefrosset fra 2024. Da gælden er rentefri nu, kan det derfor være en fordel for de boligejere, der betaler negative renter i deres pengeinstitut at indfri gælden nu. Det modsatte kan være tilfældet, hvis man i stedet bruger pengene på at betale af på dyrere gæld først.
Hvis man som boligejer ønsker at vente med at betale den indefrosne grundskyld og fortsætte ordningen, så skal man ikke foretage sig noget. Selvom man vælger at træde ud af ordningen, kan man tilmelde sig den på et senere tidspunkt.
