Er du mellem 12 og 18 år?

Se om de særlige regler for 12 til 18-årige

Ønsker kommunen at anbringe dig på et opholdssted eller i en plejefamilie? Eller er du allerede anbragt?

Er du er ung mellem 12-18 år, og har du fået at vide, at kommunen ønsker at anbringe dig på et opholdssted eller i en plejefamilie? Vil dine forældre ikke give samtykke, og ønsker du heller ikke selv at blive anbragt? Måske ønsker du selv at komme væk hjemmefra, men dine forældre vil ikke tillade det?

Børn og unge mellem 12-18 år har en masse rettigheder, når de er eller skal anbringes udenfor hjemmet. Eksempelvis har de ret til egen gratis advokat, ret til gratis støtteperson, ret til at blive hørt og ret til at se deres sag (aktindsigt), ret til at klage over afgørelser om anbringelse og ændring af opholdssted, ret til lommepenge m.v. Der er forskellige regler og rettigheder afhængig af, om du er ml. 12-14 år eller 15-18 år. Din advokat vil fortælle dig meget mere om dine rettigheder.

Det kan være en rigtig god ide at få en bisidder, en voksen som er neutral, som kan støtte dig og tage med dig til møder i kommunen, opholdsted eller plejefamilie. Børns Vilkår har et gratis bisidderkorps, du kan læse mere hér.

Hvis du allerede er blevet anbragt på et opholdssted eller i en plejefamilie, kan du på webstedet boernetinget.dk chatte med andre børn og unge som også er anbragt.

Hvis du bor i nærheden af København, Aarhus, Aalborg eller Vejle, så har du også mulighed for at mødes med andre unge, som enten er anbragt eller tidligere har været anbragt. Dette kan ske på mødestedet “Baglandet”. Du kan læse om Baglandet hér.

Læs mere

Brug for hjælp?

Hos Advokatgruppen har vi dygtige advokater, som har mange års erfaring i at rådgive unge mellem 12 og 18 år. Vi rådgiver i øjenhøjde, og vi kan derfor trygt hjælpe dig videre. Kontakt os i dag til en uforpligtende og gratis samtale om, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dig.